“1 dag niet”: verzekeraars geven preventietips tegen diefstal
2 december 2015
Op 13 november is het opnieuw “1dagniet”, een dag zonder woninginbraken. Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, steunt de sensibiliseringsactie van de FOD Binnenlandse zaken en de provinciebesturen, en geeft concrete tips om woninginbraken te voorkomen.
Op 13 november is het opnieuw “1dagniet”, een dag zonder woninginbraken. Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, steunt de sensibiliseringsactie van de FOD Binnenlandse zaken en de provinciebesturen, en geeft concrete tips om woninginbraken te voorkomen.
De federale politie telde in 2014 bijna 72.000 woninginbraken. Logisch dat veel burgers hun eigendom en goederen zo goed mogelijk willen beschermen, met een gepaste beveiliging enerzijds en een goede diefstalverzekering anderzijds.
1 woning op 2 verzekerd
De verzekeraars keren gemiddeld 3.366 euro uit per schadegeval in de diefstalverzekering voor woningen.
In 2014 werd meer dan 92 miljoen euro vergoed na diefstal of vandalisme. Ongeveer de helft van alle woningen in België zijn verzekerd tegen diefstal en de schade die inbrekers aanrichten. Wie over een verzekering beschikt kan rekenen op een snelle regeling: de vergoeding volgt binnen de 30 dagen na het akkoord van de verzekerde over de opgemeten schade.
Preventietips
ABCverzekering.be, de consumentenwebsite van Assuralia, beschikt over een checklist Woninginbraak, met goede raad aan de slachtoffers van een inbraak. https://www.abcverzekering.be/content/inbraak
Voorkomen is echter beter dan genezen. Naar aanleiding van “1dagniet” verspreidt Assuralia een aantal essentiële preventietips:
Wees waakzaam
- Doe de deuren op slot en sluit alle ramen wanneer je het huis verlaat, ook is het maar eventjes.
- Laat niet zien dat je er niet bent (steeds afgelaten rolluiken, niet geledigde brievenbussen …).
- Verhoog de zichtbaarheid van je huis om te vermijden dat dieven hun slag kunnen slaan zonder opgemerkt te worden.
- Laat geen ladders of werktuigen rondslingeren rond het huis die de dief zouden kunnen helpen bij zijn misdaad.
- Verberg waardevolle voorwerpen, eventueel in een safe (bv. juwelen).
- Laat je sleutels niet rondslingeren, verberg ze niet onder de deurmat, …
Maak het de inbreker moeilijk
- Plaats een degelijke veiligheidscilinder en een meerpunt vergrendeling op de buitendeuren.
- Plaats bijzetvergrendelingen op de ramen. Gaat het om een schuifraam, leg een stok tussen het vaste deel en het schuifdeel van het raam zodat het raam niet opengeschoven kan worden.
- Blokkeer de wieltjes van de garagepoort (kantelpoort of sectionale poort) zodat ze niet achteruit kunnen geduwd worden wanneer de poort gesloten is, bv. door middel van een ijzeren stang.
- Noteer de serienummers van waardevolle goederen. Dat maakt heling moeilijker en vergroot de kans dat je ze terugziet.
Schrik de inbreker af
- Plaats een elektronisch alarmsysteem.