De Van Peteghem-taks, een bitter kerstcadeau voor de Belgische consument in beleggingsverzekeringen

Assuralia, de beroepsfederatie van verzekeraars, klaagt de oneerlijke behandeling van beleggers onder de nieuwe effectentaks aan. Wie via levensverzekeringen die gekoppeld zijn aan beleggingsfondsen of tak23-producten van Belgische verzekeraars belegt, wordt benadeeld, terwijl dezelfde belasting niet zal gelden bij de concurrerende buitenlandse verzekeringsondernemingen. 

En dat is een kaakslag voor verdere investeringen die de Belgische verzekeringssector bereid is te doen in de Belgische economie op een moment dat deze broodnodig zijn, zegt ook Hein Lannoy, CEO van Assuralia:

“De huidige Van Peteghem-taks schiet zijn doel voorbij. Consumenten die beleggen in tak23-producten over de grens worden immers niet geviseerd door de nieuwe effectentaks.

Vandaag zijn de in Luxemburg gevestigde verzekeringsondernemingen goed voor ongeveer 30% van de verkoop van tak23-producten in ons land. Deze verhouding zal enkel maar toenemen.

“Opnieuw een nederlaag voor de Belgische economie waarin de Belgische verzekeringssector sterk investeert” gaat Hein Lannoy verder “Vanuit de verzekeringssector waren we nochtans bereid de minister een oplossing aan te bieden die alle beleggers in tak23-producten boven 1.000.000 EUR op gelijke basis belast. Met deze maatregel wordt er een ongelijk speelveld gecreëerd waar de kleine belegger en de Belgische verzekeringssector het slachtoffer van worden. Waarom kon er geen impactstudie gemaakt worden van de voorgenomen fiscale maatregelen?
Voorafgaandelijk overleg tussen de sector en minister van financiën van Peteghem had kunnen zorgen voor een evenwichtige en gedegen wetgeving zonder nadelige impact op de Belgische economie. Een gemiste kans, jammer!”

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.