December, de laatste maand van het jaar voor uw pensioensparen
Pensioensparen via een verzekering blijft populair bij de Belgen. Ongeveer 1,2 miljoen mensen bereiden zich financieel voor op hun pensioen met een pensioenspaarverzekering. Hoe vroeger u daarmee begint, hoe meer dit spaargeld met het verstrijken van de jaren zal opbrengen. In 2023 genereerde deze spaarformule meer dan 1 miljard euro1 aan premie-inkomsten.
6 december 2024
Bij pensioensparen via een verzekering kan de klant kiezen tussen tak 21-verzekeringen en tak 23-verzekeringen naar gelang het risico dat hij wil lopen. De eindejaarsperiode biedt nog een laatste kans om het fiscaal voordeel voor beide formules te genieten bij het aanleggen van een spaarpot om het wettelijke pensioen aan te vullen. De meeste spaarders kiezen voor tak 21-verzekeringen: deze vertegenwoordigen 87 % van de premies die in 2023 in het kader van pensioenspaarverzekeringen werden gestort. Eind 2023 bedroegen de totale reserves van de pensioenspaarverzekeringen 17,3 miljard euro, waarvan 92 % in tak 21 en 8 % in tak 23. Een jaar eerder lag deze verdeling licht anders, met respectievelijk 94 % en 6 %.
Een tak 21-verzekering is een spaarverzekering met een gewaarborgde rentevoet. Ze biedt de garantie dat uw netto belegde kapitaal, dus het bedrag na aftrek van de kosten en taksen, intact blijft, ongeacht de schommelingen op de financiële markten. Bovendien geniet uw kapitaal een vaste, gewaarborgde rentevoet gedurende een lange periode, vaak acht jaar of zelfs de hele looptijd van de overeenkomst. Die garantie beschermt uw investering tegen een plotse daling van de rentevoeten. Naast de gewaarborgde rentevoet geniet u mogelijk ook een jaarlijkse winstdeelname. Die is weliswaar niet gegarandeerd, want zij hangt af van de financiële prestaties van uw verzekeraar. De combinatie van een vaste rentevoet en een variabele winstdeelname kan een aantrekkelijk totaal rendement opleveren. Bovendien leveren de gegenereerde intresten alsook de winstdeelnames op hun beurt ook nog eens intresten op. Een stijging van de marktrente kan de groei van uw kapitaal nog extra versnellen.
Bij een tak23-verzekering garandeert de verzekeraar geen rendement maar hangt dit af van de onderliggende beleggingsfondsen. Dit kan potentieel een hoger rendement geven dan dat van een tak21-verzekering maar uiteraard ook een lager en zelfs negatief rendement.
Verzekeringsformules afgestemd op iedere financiële behoefte
Individuele levensverzekeringsproducten bieden u de keuze tussen verschillende doelstellingen of waarborgen, naargelang uw persoonlijke situatie en behoeften:
- Een pensioenspaarverzekering: met deze formule kunt u een aanvullend pensioen opbouwen en daarbij een fiscale aftrekbaarheid genieten. Met het ‘klassieke’ systeem kan in 2024 tot 1.020 euro worden gespaard; de belastingvermindering bedraagt 30 %, wat een belastingvoordeel van maximaal 306 euro oplevert. Het tweede systeem biedt de mogelijkheid een hoger bedrag te sparen, namelijk tot 1.310 euro per jaar. In dat geval blijft de belastingvermindering beperkt tot 25%. Het belastingvoordeel bedraagt dan maximaal 327,5 euro.
- Een langetermijnspaarverzekering: met deze formule kunt u een aanvullend pensioen opbouwen en daarbij de fiscale aftrekbaarheid van het langetermijnsparen genieten. Uw mogelijkheden hangen af van het feit of u al dan niet een woonkrediet hebt lopen. Het maximumbedrag voor het langetermijnsparen varieert naargelang uw beroepsinkomen, met voor het jaar 2024 een absoluut grensbedrag van 2.450 euro. Op het bedrag dat u stort in het kader van langetermijnsparen, geniet u 30% belastingvermindering, wat een belastingvoordeel van maximaal 735 euro oplevert.
- Een overlijdensverzekering: met deze formule kunt u opteren voor een dekking in geval van overlijden waarmee u uw gezinsleden financieel kunt beschermen als u iets zou overkomen.
- Een “niet-fiscale” spaar- of beleggingsverzekering: met deze formule kunt u een eenmalig bedrag beleggen, maandelijks een bepaald bedrag sparen of beide opties combineren zonder hierbij een fiscaal voordeel op de gestorte premies te genieten.
1 Bron: Assuralia, schatting op basis van de cijfers van 2022.