Een weekendje uitwaaien aan zee: septemberstorm Odette veroorzaakte 23,6 miljoen euro aan verzekerde schade

13.617 verzekerden hebben een beroep kunnen doen op hun brand- of omniumverzekering als gevolg van de storm Odette. Die teisterde vooral de kuststreek in het laatste weekend van september, stelt Assuralia.

13.617 verzekerden hebben een beroep kunnen doen op hun brand- of omniumverzekering als gevolg van de storm Odette. Die teisterde vooral de kuststreek in het laatste weekend van september, stelt Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen. De schadelast loopt volgens de eerste schatting op tot ruim 23,6 miljoen euro.

De komst van de storm was vooraf goed aangekondigd via de weerberichten. Het gaf de meeste bezitters van auto’s de gelegenheid hun voertuig tijdig in veiligheid te brengen en voldoende tijd om bijvoorbeeld tuinmeubilair op te bergen. Anderzijds waren de bomen nog in blad en was het te laat om bijvoorbeeld de knotwilgen bij te snoeien.

Hoe dan ook: de verzekeraars stonden paraat en waren vaak tegelijkertijd met de brandweer - en soms de burgemeester - ter plaatse om de schade op te nemen en hun cliënten te adviseren over de verdere stappen.

13.128 dossiers hadden betrekking op de waarborg “storm”, die een verplicht onderdeel is van de brandverzekeringen van particulieren en kmo’s (de zogenaamde “eenvoudige risico’s”), met een gemiddelde schade van 1.737 euro. De gebruikelijke franchise of eigen risico is hierin niet meegeteld. Met deze vrijstelling komt de gemiddelde schade uit op ongeveer 2.000 euro per schadegeval.

De schade trof daken, gevelbekleding, windschermen en ramen, maar uiteraard ook bomen en hogere hagen die niet tegen de wind bestand waren. Sommige meer uitgebreide polissen bieden trouwens ook bescherming voor de schade aan tuinen, naast die aan gebouwen en hun inboedel. Verzekeringstussenpersonen, die aan de kust ook wel eens syndicus zijn van appartementsgebouwen, wijzen erop dat de zeedijk krachtig getroffen is. De schade aan de gebouwen daar toont aan of bijvoorbeeld bij het plaatsen van vensterramen terdege rekening is gehouden met de windsterkte op dergelijke locatie.

De beelden die bijblijven, zijn die van auto’s die onder het zand bedolven raakten: er zijn 489 dossiers ingediend voor stormschade aan voertuigen, goed voor gemiddeld 1.895 euro aan uitkeringen van de verzekeraars. Stormschade is één van de gevaren die gedekt worden in het onderdeel “natuurkrachten”. Dat hoort bij zo goed als alle omniumpolissen, inclusief de goedkopere versie die automobilisten vaak nemen wanneer de auto minder jong is.

De woningverzekering vergoedt verzekerden altijd binnen de maand na hun akkoord over de schadeberekening. Ook in de omniumverzekering volgt de schaderegeling snel, weliswaar in functie van de gekozen herstelplaats.

Odette haalde dan wel de kracht niet van stormen als Lothar en Martin (rond de eeuwwisseling) of Daria (voorjaar 1990) die windsnelheden tot boven 150 km/u teweegbracht. Zij volgt wel op de fellere stormen Ciara en Dennis van begin februari, die eerder het binnenland troffen. Die waren met een totale geraamde schade van meer dan 278 miljoen euro, verdeeld over ruim honderdvijftigduizend claims, goed voor een topplaats onder de duurste natuurrampen van de voorbije vijf jaren.

Bij grote stormen (of overstromingen) piekt niet enkel het aantal aangiftes maar ook het aantal bezoekers op ABCverzekering.be, de consumentenwebsite van Assuralia die handige checklists aanbiedt.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.