Fietsverzekeringen blijven groeien
Assuralia ziet aantal contracten in 2024 stijgen met 13%
29 april 2025

Steeds meer Belgen verplaatsen zich met de fiets, voor recreatie, voor korte verplaatsingen of om naar het werk te gaan. Die evolutie heeft ook een positieve impact op de fietsverzekeringen. Volgens de beroepsfederatie Assuralia nam het aantal polissen vorig jaar toe met gemiddeld 13%. Dat blijkt uit een enquête bij haar leden-verzekeringsondernemingen die fietsverzekeringen aanbieden.
Fietsen is in ons land altijd al vrij populair geweest, iets meer in Vlaanderen dan in andere regio’s, onder meer omwille van de korte afstanden tot je bestemming en kleinere hoogteverschillen. Na de corona-uitbraak vijf jaar geleden kreeg de activiteit evenwel een extra boost. In Vlaanderen gebeurt 18% van de verplaatsingen met de fiets (Onderzoek Verplaatsingsgedrag 2021-2022).
Een nieuwe tweewieler betreft vaak een aanzienlijke investering, zeker nu meer mensen opteren voor een elektrische fiets. De prijzen voor e-bikes variëren van 700 euro tot meer dan 5.000 euro. De risico’s op diefstal of pech onderweg moedigen een toenemend aantal fietsers aan om zich te beschermen in geval van problemen.
In 2022 en 2023 kende de markt van de fietsverzekeringen, alle dekkingen samengenomen, een spectaculaire groei van respectievelijk 40% en 30%. Voor 2024 noteren de verzekeraars nog steeds een duidelijke groei van 13%. (*)
Verzekeringsondernemingen die fietsen verzekeren, bieden vier vormen van dekking aan: de waarborg fietsdiefstal, materiële schade, lichamelijke schade van de fietser en bijstand bij pech. Er is een waaier aan producten te vinden, hetzij als globale formule met al deze dekkingen, hetzij als afzonderlijke waarborgen, eventueel te combineren naargelang de behoeften van de verzekeringnemer.
Enkele opvallende cijfers uit het onderzoek van Assuralia over de fietsverzekeringen in het jaar 2024:
- de gemiddelde schadevergoeding voor materiële schade bedraagt 994 euro.
- de gemiddelde schadevergoeding voor een gestolen fiets bedraagt 1.950 euro.
- 85% van de particulieren met een fietsverzekering heeft een dekking tegen diefstal.
Preventietips en voorwaarden om het risico op diefstal te verkleinen
Hoe duurder de fiets, hoe meer dieven erop zullen azen. Van de verschillende beschikbare dekkingen die fietsverzekeringen bieden, is diefstal dan ook de waarborg die het vaakst wordt genomen. Zoals bekend is het risico hoog tot zeer hoog in de grote steden, maar het kan echt overal gebeuren!

Andere belangrijke verzekeringen
Behalve op specifieke verzekeringen in het kader van het bezit en gebruik van een gewone of elektrische fiets kunnen fietsers (net als voetgangers of steppers) in tal van situaties ook rekenen op andere verzekeringen. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer een fietser schade aan derden berokkent: de familiale verzekering komt dan tussen. De hospitalisatieverzekering dekt de lichamelijke schade van een fietser die door een val of ongeval gehospitaliseerd moet worden, alsook de kosten van de ambulante zorg in verband met die hospitalisatie. Die bescherming wordt trouwens ook geboden door een persoonlijke ongevallenverzekering, of door de arbeidsongevallenverzekering van de werkgever als het schadegeval zich onderweg van/naar het werk of tijdens de werkuren voordoet. De rechtsbijstandsverzekering, ten slotte, helpt fietsers hun belangen te behartigen bij een geschil.
Bij een aanrijding tussen een fietser en een auto (of ander motorvoertuig) geldt de automatische bescherming van de ‘zwakke weggebruiker’. Zelfs wanneer de fietser ‘in fout’ was bij de aanrijding moet de autoverzekering altijd de lichamelijke schade van de fietser vergoeden.
Belangrijker dan je nieuwe fiets zijn jijzelf, je eventuele partner en kinderen. Wees goed zichtbaar in het verkeer en draag een helm.
(*) Het gaat in de steekproef van Assuralia over 229.039 contracten. Elf verzekeraars namen deel aan de enquête, goed voor 80% van de betrokken verzekeringstak.