Fietsverzekeringen kennen 40% groei

Je kan er niet meer naast kijken: we zien veel meer fietsen op de weg dan vroeger. Duurzame woon-werkverplaatsingen winnen aan belang en dat is een gunstige evolutie, al gaf ook de covidcrisis het succes van de tweewieler een duwtje in de rug. Intussen kent ook de markt van de fietsverzekeringen een echte boost: het aantal contracten groeide met 40% in 2022. Dat blijkt uit een enquête van beroepsfederatie Assuralia.

Verzekeringsondernemingen die fietsen verzekeren, bieden de keuze uit vier soorten dekkingen: materiële schade, lichamelijke schade van de fietser, een diefstalwaarborg en pechverhelping. Er is een waaier aan producten te vinden, hetzij als globale formule met al deze dekkingen, hetzij als afzonderlijke waarborgen, eventueel te combineren naargelang de behoeften van de verzekeringnemer.

Volgens een enquête die Assuralia in april 2023 hield onder zijn leden-ondernemingen die fietsverzekeringen aanbieden, bedraagt de gemiddelde vergoeding voor materiële schade € 1.055; en bij fietsdiefstal € 1.566.

Ook andere verzekeringen bewijzen hun nut

Naast specifieke fietsverzekeringen kunnen fietsers in tal van omstandigheden ook op andere verzekeringspolissen rekenen. Bijvoorbeeld op de familiale verzekering wanneer de fietser schade aanricht aan derden. De hospitalisatieverzekering komt tussenbeide wanneer je in het ziekenhuis zou belanden, daarnaast biedt ook de persoonlijke ongevallenverzekering bescherming (o.a. voor blijvende letsels), of de arbeidsongevallenverzekering van de werkgever als het schadegeval zich onderweg van/naar het werk of tijdens de werkuren voordoet. De rechtsbijstandsverzekering, ten slotte, helpt fietsers hun belangen te behartigen bij geschillen.

Naast de privéfietsverzekering is er bovendien ook nog de fietsverzekering via een leasingformule van de werkgever, die tal van fietsers genieten. Een markt met zowel Belgische als buitenlandse verzekeraars als spelers.

Barbara Van Speybroeck

Barbara Van Speybroeck

Communication Director
Peter Wiels

Peter Wiels

Press & Communication

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.