Financiële sector reikt de hand naar de overheid om samen de economie te herstellen

De coronacrisis verandert niet alleen ons dagelijks leven, ze heeft ook een enorme impact op onze hele economie. Vanuit zijn maatschappelijke rol engageerde de financiële sector zich de afgelopen tijd al heel sterk voor die economie.

Cruciale herstelfase vereist een constructief partnerschap

De coronacrisis verandert niet alleen ons dagelijks leven, ze heeft ook een enorme impact op onze hele economie. Vanuit zijn maatschappelijke rol engageerde de financiële sector zich de afgelopen tijd al heel sterk voor die economie. Ook voor de toekomst blijft dat de ambitie: de sector staat klaar als partner van de overheid en de nieuwe federale regering, om samen te zorgen voor het economisch herstel. Febelfin en Assuralia maken die wens concreet in een nieuw politiek memorandum.

De financiële sector (banken en verzekeraars) heeft zich maximaal ingezet voor bedrijven en particulieren, om hen door deze moeilijke periode te loodsen en om de structurele schade aan onze economie en samenleving zo beperkt mogelijk te houden. De overheid en de financiële sector hebben daarbij de handen in elkaar geslagen, samengewerkt als partners. De sector hoopt die koers te kunnen aanhouden nu de cruciale herstelfase er aankomt: het Federaal Planbureau voorspelt immers een krimp van het Belgische bbp met 7,4 % in 2020.

In het politiek memorandum belooft de sector om de noodzakelijke hervormingen te ondersteunen, en vraagt hij de overheid en de nieuwe federale regering om daar voldoende ruimte voor te krijgen. Hoe? Door infrastructuurwerken mee te financieren. Of nog: door een cruciale schakel te zijn in de transitie naar een duurzame samenleving. Bijvoorbeeld via leningen om de energie-efficiëntie van woningen te verbeteren, via leningen voor e-wagens, ...

Daarnaast vraagt de financiële sector om nog meer te mogen doen: banken en verzekeringsinstellingen engageren zich graag voor een permanente, opbouwende samenwerking met de overheid. Zo kunnen ze bijdragen aan het duurzame herstel van de economie en van de maatschappij. Want een groter duurzaam groeipotentieel is van cruciaal belang om te kunnen bijdragen aan het in stand én financierbaar houden van onze welvarende en solidaire samenleving. ​ 

Meer info?

Het volledige politiek memorandum vindt u hier.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.