Ken je risico’s op “kot”

Een kot huren betekent ook een nieuw risico. Moet je daarvoor een speciale verzekering aangaan?

Op de website abcverzekering.be geeft Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, daarover enkele tips in een pas verschenen checklist.

Een kot huren betekent ook een nieuw risico. Moet je daarvoor een speciale verzekering aangaan?

Op de website abcverzekering.be geeft Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, daarover enkele tips in een pas verschenen checklist.

Het begin van het academiejaar valt voor veel studenten samen met een verhuis op kot. Dat brengt voor de huurder bijkomende verantwoordelijkheden en risico’s mee. Om misverstanden en narigheden te voorkomen, heeft Assuralia een checklist opgesteld over « op kot gaan ». Je vindt die op abcverzekering.be, de consumentenwebsite over verzekeringen.

Voor wie op kot gaat maakt het een fundamenteel verschil uit naargelang hij al dan niet nog bij zijn ouders inwoont. De brandverzekering van de ouders dekt immers ook de kamer die een kind betrekt ten behoeve van zijn studies. In dit geval is het dan ook belangrijk om na te gaan hoe het brandverzekeringscontract het begrip « studies » omschrijft. Zolang hij bij zijn ouders inwoont, kan de jongere eveneens op de dekking van hun aansprakelijkheidsverzekering privéleven (« familiale ») rekenen.

Indien een student niet meer bij zijn ouders inwoont en beslist heeft om zich elders te domiciliëren, met name in de studentenkamer die hij huurt, moet hij voor zijn eigen verzekeringen instaan. Zo hoort hij zoals gelijk welke huurder een verzekering af te sluiten voor zijn huurdersaansprakelijkheid. Als huurder kan een kotstudent immers schade veroorzaken vanuit zijn kamer: op elke huurder rust een zwaar wettelijk vermoeden van aansprakelijkheid in geval van brand. Een clausule “afstand van verhaal” in de brandverzekering van de eigenaar kan hierbij eveneens soelaas bieden. In beide gevallen en ongeacht de oorzaak van de brand of andere gevaren, komen die verzekeringen nooit tussen voor de schade aan de inboedel van de student: deze moet zich daarvoor zelf een verzekering afsluiten.

Zodra hij niet meer bij zijn ouders inwoont, is de student ook niet meer verzekerd door hun familiale verzekering. Hij moet dan zelf één sluiten voor het geval dat hij aansprakelijk is voor schade aan derden in het kader van zijn privéleven.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.