Noodweer mei-juni 2016: een geografische uitsplitsing

De herhaalde uitzonderlijke regenbuien en stormwinden van mei en juni hebben over het hele land schade aangericht: geen enkele van de 589 gemeenten die het land telt kende niet minstens een paar schadegevallen. Het Oost-Vlaamse Horebeke had er het minst: één enkele claim.

Het grootste aantal dossiers staat op naam van de stad Sint Truiden, met 5.099 dossiers, ver voor de stad Antwerpen (2.898 claims), Landen (1.752 claims), Doornik (1.281 claims) en Wellen (1.172 claims). Deze laatste gemeente heeft wel de hoogste verhouding tussen claims en bevolking: meer dan één op de drie gezinnen uit Wellen kon een beroep doen op de verzekering voor de geleden schade. Zou het toeval zijn dat het Bokkenrijdersdorp gerekend wordt tot “Vochtig-Haspengouw”?

Naar uitgaven komt Sint Truiden voorop, met 15,6 miljoen euro aan schade, voor Doornik (11,6 miljoen), Antwerpen (8,3 miljoen), Geldenaken (7,6 miljoen, onder meer door de schade aan de sporthal die alweer getroffen is door natuurgeweld) en Genappe (6,3 miljoen).

De gemiddelde schade per gemeente varieert sterk, onder meer in functie van zeer zware schadegevallen. In dit opzicht komt de Brusselse deelgemeente Evere op kop, met een gemiddeld bedrag van 35.063 euro, dat sterk beïnvloed wordt door het feit dat ondernemingen uit Evere zware schade hebben aangegeven, die wellicht elders in het land werd geleden. Realistischer is de rangschikking die aangevoerd wordt door Lessines (13.099 euro), Nassogne (11.993 euro), Welkenraedt (11.723 euro) en Brunehaut (10.554 euro).

U vindt hieronder voor elke provincie de rangschikking van de top 5 naar aantal claims, totale schade en gemiddelde schade.

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.