Overstromingen: Verzekeraars bezorgen 1.000 gezinnen tijdelijk onderkomen

Meer dan 1.000 gezinnen uit de getroffen steden en gemeenten vonden met de hulp van hun verzekeraar een tijdelijke huisvesting. Dat meldt Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, na een rondvraag bij zijn leden.

De nooit eerder geziene overstromingen in België van 14 tot 16 juli veroorzaakten zoveel schade dat talrijke woningen tijdelijk of definitief onbewoonbaar zijn geworden, sommige woningen werden door het water vernield en anderen worden om veiligheidsredenen afgebroken. De meerderheid van de getroffen gezinnen vond snel onderdak bij familie of vrienden. Naar verluidt zijn er ook nog families die hun woning niet wensen te verlaten en die op de bovenverdieping verblijven. De lokale overheden stellen alles in het werk om oplossingen te vinden voor de huisvesting van gezinnen die voor langere tijd een andere woonst nodig hebben. Een groot aantal gezinnen schakelden hun verzekering in voor het vinden van een eerste tijdelijk adres.

Uit een (nog onvolledige) rondvraag van Assuralia bij de verzekeraars blijkt dat meer dan 1.000 gezinnen, samen goed voor zo’n 2.300 personen, vandaag via hun verzekering in een hotelkamer, een B&B of in een huurappartement verblijven. De verzekeraars bieden deze dienstverlening aan in het kader van de waarborg natuurrampen die deel uit maakt van de brandverzekering voor woningen en kleine handelszaken.

De verzekeringskoepel becijfert momenteel nog de financiële impact van deze historische natuurramp. Ze hoopt binnen een aantal dagen een eerste raming te communiceren. Intussen blijft de sector overleggen met alle bevoegde overheden over de bijstand aan de slachtoffers en de vergoeding van geleden schade.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.