Recordaantal schadedossiers na stormen in 2020

Verzekeraars staan paraat om schadelijders bij te staan

Vandaag en volgende dagen: windstoten tot 80 à 100km/u. Het KMI geeft code geel. De hulpdiensten maar ook de verzekeraars staan paraat om schadelijders bij te staan. Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, telde vorig jaar een recordaantal schadegevallen door storm.

Schadebeheerders en experts hadden vorig jaar de handen vol met het regelen van stormschade. Assuralia telde vorig jaar in de brandverzekering voor de waarborg storm maar liefst 168.584 schadegevallen, een absoluut record wat betreft de laatste tien jaar.

Als het over stormschade gaat, ziet de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen in zijn statistieken goed het verschil tussen rustige jaren en jaren met stevige stormen. 2014, 2019 en nu ook 2020 gingen niet onopgemerkt voorbij. De schadediensten werden vorig jaar een paar keer overspoeld door aangiftes. De stormen Ciara en Dennis (in februari) en Odette (in september) waren verantwoordelijk voor die piekmomenten. ​ De meest recente storm, Odette, zit nog fris in ons geheugen, met beelden van weggewaaide terrassen en strandcabines en onder het zand bedolven auto’s aan zee.

De optelsom van alle schadevergoedingen, wat verzekeraars de schadelast noemen, liep hoog op maar brak geen record. Qua schadebedragen was 2020 geen recordjaar. De gemiddelde schadevergoeding per dossier bleef met ongeveer 2.000 euro relatief laag. De brandverzekeraars keerden in 2020 voor de stormschade aan woningen en andere verzekerde gebouwen in het totaal 330 miljoen euro uit.

Het zwaarste stormjaar voor de verzekeraars in het laatste decennium blijft 2014. Dat kwam vooral door de fameuze Pinksterstorm in dat jaar die werd gekenmerkt door hagelbollen zo groot als pingpongballen. In dat jaar bedroeg de schadelast voor storm in de brandverzekering 505 miljoen euro.

Wat te doen bij stormschade: checklist Storm.

 

 

 

Peter Wiels

Peter Wiels

Press & Communication
Barbara Van Speybroeck

Barbara Van Speybroeck

Communication Director

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.