‘Verzekeraars lanceren monitor die klimaatschade per gemeente voor iedereen raadpleegbaar maakt’
De verzekeraars in ons land lanceren vandaag “de Klimaatschademonitor”. Een gemeenschappelijk initiatief en interactieve tool die het voor iedereen mogelijk maakt om de klimaatschade, door stormen en overstromingen, aan woningen, handelszaken, ondernemingen en voertuigen voor de voorbije tien jaar per gemeente, te raadplegen.
1 april 2025

Hoe werkt de klimaatschademonitor concreet?
Een overzicht van de belangrijkste stormen en overstromingen, alsook de data per provincie, kan u vinden onderaan het persbericht.
De monitor is voor iedereen vrij beschikbaar via de website van Assuralia.
- In het eerste dashboard kan je de gegevens raadplegen, zowel voor het aantal schadegevallen, als de (verzekerde) kost van de schade.
Je kan schade opvragen voor
(a) stormen,
(b) overstromingen
(c) aan voertuigen.
Daarnaast kan je de keuze maken per categorie:
- Schade aan woningen (brandverzekering)
- Schade aan voertuigen (omniumverzekering)
- Schade aan grote ondernemingen
- Schade aan kleine ondernemingen, o.a. handel & landbouw
De gegevens zijn beschikbaar (a) doorheen de tijd (waarbij je één of meerdere jaren kan visualiseren) en (b) geografisch (waarbij je heel België, één of meerdere provincies of zelfs één of meerdere gemeenten kunt visualiseren).
2. In het tweede dashboard kan je dezelfde gegevens raadplegen en vergelijken, deze keer aan de hand van een kaart van België.
De klimaatschademonitor maakt gebruik van de schadegegevens van de verzekeraars, het overgrote deel van de markt is hierbij vertegenwoordigd. Gegevens met betrekking tot droogteschade zijn nog niet beschikbaar. Die worden op termijn wel geïntegreerd.
Hein Lannoy, CEO van Assuralia, presenteert diverse reden achter deze baanbrekende Belgische primeur: “In de eerste plaats vinden we het belangrijk dat iedereen in ons land - inwoners en overheden kan nakijken wat de impact is van klimaatschade in zijn omgeving. Gemeentebesturen kunnen op deze manier bepalen hoe sterk hun inwoners worden getroffen, op zichzelf en in vergelijking met andere gemeenten. Dat kan helpen om weloverwogen keuzes te maken in hun preventiebeleid. Voor inwoners kan het een wake-up call betekenen om maatregelen te overwegen om hun woning weerbaarder te maken. Tot slot gaan organisaties die aan de slag zijn met specifieke maatregelen voor het beperken van klimaatschade, jaar na jaar kunnen meten welke impact ze hebben in een welbepaalde regio.”
Gegevens klimaatschademonitor voeden de analyses voor de toekomst
Assuralia wil met de klimaatschademonitor ook andere organisaties ondersteunen in hun specifieke rapportage en risicoanalyses.
Zo gebruikt Cerac, het Centrum voor risicoanalyse van klimaatverandering, dat de risico's in België evalueert en de overheid hierin adviseert, de gegevens om een economisch en financiële trend weer te geven van de kosten die de klimaatverstoring met zich meebrengt. Luc Bas, directeur van Cerac “Historische data zijn een belangrijke bijdrage aan risicoanalyses. Het werk van Cerac met lokale overheden en de opmaak van de eerste nationale klimaatrisicoanalyse voor ons land zijn gebaat met de input van de klimaatschademonitor van Assuralia”.
Dat beaamt ook Rozemien Troch Climate Services Lead van het Belgisch klimaatcentrum "Samenwerking is essentieel om de oorzaak van de klimaatverandering aan te pakken en ons aan te passen aan de gevolgen. Door klimaattools, zoals deze ontwikkeld door Assuralia, te promoten, bevorderen we het gebruik en de verspreiding van betrouwbare gegevens die bijdragen tot wetenschappelijk onderzoek naar de trends, gevolgen en risico’s gelinkt aan klimaatextremen, het ondersteunen van beleidskeuzes en het verhogen van het bewustzijn van het publiek die nodig zijn om antwoord te bieden op de klimaatuitdagingen van vandaag én in de toekomst."
Preventie, essentieel in de strijd tegen klimaatschade
Samen met de klimaatschademonitor publiceert Assuralia, in samenwerking met de bouwfederatie Embuild, een reeks handige tips voor particulieren om de woning waterbestendig(er) te maken (LINK). Er bestaan immers heel wat maatregelen om de impact van klimaatschade te beperken. Zo bevestigt ook Caroline Deiteren, directeur-generaal van Embuild “Naast de belangrijke ingrepen van overheden, kan je ook individueel maatregelen treffen om je (woning) beter te beschermen. Klimaatrisico’s en waterveiligheid verdienen onder woningeigenaars evenveel aandacht als de energiezuinigheid van een woning. Het gaat om ingrepen zoals het verhogen van verluchtingsopeningen, het dichten van keldergaten, tijdelijke schotten, verhoogde drempels en vloerplaten, bouw op palen enz.”
Assuralia beklemtoont het belang van die preventieve maatregelen om woningen en bedrijven te beschermen, en roept de lokale overheden op effectieve structurele maatregelen te plannen om inwoners en ondernemers zo goed mogelijk te beschermen, zo vervolgt Hein Lannoy: “Ik roep alle lokale besturen op om de klimaatschade in hun respectievelijke gemeente via onze klimaatschademonitor voor de voorbije jaren te raadplegen, het kan hen zonder twijfel helpen om hun eerdere maatregelen tegen wateroverlast te evalueren en waar nodig aangepaste beleidskeuzes te maken.”
Betere bescherming voor slachtoffers van klimaatschade
Niet enkel adequate preventie is noodzakelijk in de strijd tegen klimaatschade aan onze woningen. Ook slachtoffers moeten correct kunnen vergoed worden. Daarom herhaalt Assuralia de oproep aan de overheid om snel een publiek-privaatrechtelijk partnership op te zetten om slachtoffers van een zware natuurramp zo snel en zo volledig mogelijk te kunnen vergoeden.
Stormen en overstromingen de laatste 10 jaar: Antwerpen en Luik meest getroffen provincies. Verzekeraars betaalden meer dan 5 miljard euro aan schade uit sinds 2015.


