Verzekeraars massaal in de bres voor slachtoffers overstromingen

Duizenden woningen zijn ondergelopen. Vooral het zuidoosten van het land is zwaar getroffen door de extreme regenval van de voorbije dagen. Assuralia raadt alle slachtoffers aan om, zodra het kan, hun verzekeraar of tussenpersoon te verwittigen zodat die de verzekerden in deze bijzonder moeilijke omstandigheden kan bijstaan met raad en daad.

De schadediensten van de maatschappijen, de experts en de tussenpersonen in de getroffen regio’s hebben momenteel de handen vol met het opvangen van de eerste aangiftes, meldt de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen. Talrijke steden en gemeenten zijn getroffen door het noodweer. De verzekeraars regelen elk jaar de schade aan woningen en voertuigen als gevolg van een aantal kleinere of middelgrote overstromingen. De omvang van de schade die zich momenteel voordoet is volgens Assuralia hoogst uitzonderlijk.

De laatste keer dat de verzekeraars overstelpt werden met aangiftes van overstromingen dateert uit 2016. De aanhoudende en intense regen in de periode eind mei begin juni van 2016 leidde toen tot 27.000 aangiftes, samen goed voor 143 miljoen euro aan schadevergoedingen.

Overstromingen zijn sinds 2007 standaard gedekt in elke brandverzekering eenvoudige risico’s (woningen en handelszaken). De omniumverzekeringen voor voertuigen dekken schade door natuurkrachten, overstromingen inbegrepen.

Contacteer uw verzekeraar

Zodra het water is weggetrokken en de noodtoestand is opgeheven, raadt Assuralia alle schadelijders aan om contact op te nemen met hun verzekeraar of tussenpersoon. Die zal de nodige bijstand verlenen, dringende vragen beantwoorden en praktische wenken meegeven. In tweede instantie zal de verzekeraar de regeling van de schade in goede banen leiden en het eventuele bezoek van een expert inplannen.

Assuralia vraagt de lokale overheden en media om zoveel mogelijk deze checklist voor slachtoffers van overstromingen te verspreiden of (deels) over te nemen op hun websites.

Checklist: Overstromingen | ABCverzekering.be

Barbara Van Speybroeck

Barbara Van Speybroeck

Communication Director
Peter Wiels

Peter Wiels

Press & Communication

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.