Verzekeraars stimuleren brandpreventie met checklist

Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, verspreidt - met Batibouw in aantocht - een nieuwe checklist over brandveiligheid. Jaarlijks zijn in ons land bij branden tientallen overlijdens te betreuren. Het aantal slachtoffers van brandwonden wordt geraamd op 44.000 per jaar.

Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, verspreidt - met Batibouw in aantocht - een nieuwe checklist over brandveiligheid. Jaarlijks zijn in ons land bij branden tientallen overlijdens te betreuren. Het aantal slachtoffers van brandwonden wordt geraamd op 44.000 per jaar. De materiële schade aan woningen die vuur hebben gevat loopt jaarlijks op tot meer dan 300 miljoen euro. Dat onheil is vaak perfect te voorkomen, aldus de verzekeraars.

Daarom stelt Assuralia een checklist brandveiligheid voor met 10 tips die de consument beter in acht neemt. Het begint bij de aanwezigheid van rookmelders, het voorzien van een brandblusser en het vrijhouden van evacuatieroutes. Eenvoudige dingen die helaas in talrijke woningen niet altijd in orde zijn. Hetzelfde geldt voor de periodieke keuringen en onderhoudsbeurten van elektrische of verwarmingsinstallaties.

Behalve preventie, met praktische tips om bij voorbeeld een keukenbrand te vermijden, bevat de checklist ook goede raad met betrekking tot de verzekeringen. Waar moet de consument op letten om behoorlijk en voldoende verzekerd te zijn? Wat zijn de gevolgen als hij zijn verzekeraar vergeet te melden dat zijn woning is verbouwd of zijn inboedel is uitgebreid? De antwoorden staan allemaal in de checklist brandveiligheid op de consumentenwebsite van Assuralia ABCverzekering.be

Enkele cijfers

De gemiddelde schadevergoeding bij brand via de woningverzekering bedraagt 3.500 euro. Ondanks de zware schadegevallen betreft het, gelukkig, meestal kleinere roet- of vuurschades.

De verzekeraars tellen jaarlijks 110.000 brandschades in woningen, dit is zowat bij 1 op 50 verzekerden.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.