Verzekeraars tellen 47.000 schades door storm Ciarán

Uit een eerste rondvraag door Assuralia blijkt dat de storm Ciarán op 2 november in bepaalde regio’s redelijk fors uithaalde. Het KMI mat pieken tot 110 km/u. Op basis van voorlopige cijfers verzameld door de federatie van verzekeraars veroorzaakte de storm schade aan bijna 44.000 gebouwen gedekt door een brandverzekering en bijna 3.000 wagens met een omniumverzekering, samen goed dus voor ongeveer 47.000 aangiftes.

Volgens de eerste berekeningen zal de vergoeding voor het herstellen van de schade zowel in de brandverzekering als in de omniumverzekering, gemiddeld, ongeveer 2.100 euro bedragen per schadegeval. De totale kost voor de verzekeraars wordt dus vandaag geschat op bijna 100 miljoen euro.

Na de eerste hulp en goede raad bij het melden van de schade via klantendiensten, schadediensten, digitale toepassingen of verzekeringstussenpersonen, loopt nu de periode waarin de expertises plaatsvinden en de bestekken voor herstelling worden ingezameld. Wanneer verzekeraar en verzekerde het eens zijn over het bedrag van de geleden schade volgt de betaling zeer snel, meestal binnen de maand. Soms biedt de verzekeraar ook aan om de herstellingen zelf uit te voeren met de hulp van firma’s die hij zelf aanstelt, zodat het slachtoffer van alle rompslomp verlost is.

Ter vergelijking: de grootste storm van de voorbije vijf jaar trof ons land in februari 2022. Het ging eigenlijk om een dubbele storm in dezelfde week, met de namen Eunice en Franklin. Toen hielpen de verzekeraars 208.213 klanten met stormschade (200.045 gebouwen en 8.168 voertuigen). Die storm was duidelijk heviger dan deze eerder deze maand want de gemiddelde uitgave van de verzekeraars voor het herstellen van de schade bedroeg toen 2.752 euro. Het totale kostenplaatje voor de verzekeraars liep op tot meer dan een half miljard euro.

Voor een rondvraag over de gevolgen van de wateroverlast in de Westhoek is het nog te vroeg, meldt Assuralia, aangezien de situatie op sommige plaatsen nog alarmerend is en het aantal schadelijders dus nog kan oplopen.

Barbara Van Speybroeck

Barbara Van Speybroeck

Communication Director
Peter Wiels

Peter Wiels

Press & Communication

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.