Vier jaar na de overstromingen: geactualiseerde cijfers en lessen voor de toekomst
Bijna vier jaar na de verwoestende overstromingen van juli 2021 melden de verzekeraars dat nagenoeg 100% van de bijna 74.000 ingediende schadedossiers is afgehandeld. Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, benadrukt tegelijk de nood aan meer preventie en een structurele, wettelijke regeling voor schadevergoeding bij grootschalige klimaatrampen.
8 juli 2025

Meer dan 2 miljard euro schadevergoeding
In totaal zijn 73.790 dossiers van verzekerde schadegevallen behandeld. Van deze dossiers is 96,2% werd volledig vergoed en afgesloten. Voor 2,8% van de dossiers werd al 80% van het schadebedrag uitbetaald; de resterende 20% volgt na voorlegging van facturen, zodat ook het Btw-bedrag kan uitbetaald worden. Slechts 1% van de dossiers is nog lopende, voornamelijk bij grote instellingen en collectiviteiten.
De verzekeringssector heeft in totaal 2,24 miljard euro aan schadevergoedingen uitgekeerd. Daarnaast is nog eens 67 miljoen euro voorzien, voor toekomstige betalingen.
Drie belangrijke lessen uit de ramp
- Beter wettelijk kader nodig voor bescherming van slachtoffers
Hoewel het wettelijke plafond voor de verzekeringsdekking inmiddels werd verviervoudigd tot 1,8 miljard euro, ontbreekt nog steeds een aangepaste wettelijke regeling die de verzekeraars en de overheden in staat stelt om burgers adequaat te kunnen beschermen bij een grootschalige klimaatgebeurtenis.
Hein Lannoy, CEO van Assuralia: “Het regeerakkoord voorziet in een publiek-privaat partnerschap tussen overheden en verzekeraars om slachtoffers correct te vergoeden. Helaas stellen we vast dat er vandaag nog steeds geen duurzaam wettelijk kader is. Wij roepen de verschillende overheden dan ook op om dringend samen met de sector een structurele oplossing uit te werken. Alleen op die manier kunnen we bij een volgende natuurramp de chaos voorkomen.”
2. Preventie is cruciaal in de strijd tegen klimaatschade
Op 1 april lanceerde de sector de Klimaatschademonitor: een interactieve tool waarmee per gemeente de klimaatschade van de voorbije tien jaar zichtbaar wordt. Zowel overheden als burgers kunnen hiermee gerichte preventiemaatregelen nemen. In samenwerking met bouwfederatie Embuild ontwikkelde Assuralia ook richtlijnen om woningen beter te wapenen tegen wateroverlast. De verzamelde data helpen bovendien bij het onderbouwen van toekomstig beleid.
3. Nieuwe gedragscode versterkt vertrouwen tussen expert en consument
Assuralia en GEBCAI (de Belgische vereniging van schade-experten) hebben een gedragscode ingevoerd voor schade-experten in de verzekeringssector. Deze treedt op 1 juli in werking, samen met de nieuwe wetgeving en is gericht op een betere ondersteuning van experten en hun werkzaamheden binnen schadeverzekeringen. Na de overstromingen in ‘21 bleek dat er nood was aan versterkte omkadering van het beroep en de procedures inzake expertises. De code beoogt daarom meer transparantie, onafhankelijkheid en professionalisering van het beroep. Klanten moeten correct worden geïnformeerd, en er worden duidelijke richtlijnen opgelegd rond opleiding, verloning en werkwijze van experten.
