Wintertijd gaat in: voorkom waterschade

De verzekeraars weten het maar al te goed: milde winters brengen insijpelingen, strenge winters barsten en verzakkingen. Daarom geeft Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, bij het ingaan van de wintertijd praktische preventietips.

De kans dat je waterschade oploopt, bestaat altijd. Maar in de herfst en de winter is dit risico toch groter dan tijdens de andere seizoenen als gevolg van de weersomstandigheden. Wanneer bladeren, eikels en kastanjes dakgoten of wateraflopen verstoppen, neemt het gevaar van waterschade toe. In de winter zijn de druk van ijs en sneeuw op (platte) daken en de vrieskou bijkomende risicofactoren.

De verzekeraars kunnen erover meepraten. In 2014 hebben ze nagenoeg 120.000 gevallen van waterschade aan woningen beheerd voor een gemiddelde kost van 2.000 euro (de franchise niet eens meegerekend) en een totaalbedrag van 240.000.000 euro. Een aantal zeer strenge winters waar vorst tot tienduizenden gevallen van waterschade leidde, liggen nog vers in het geheugen van de betrokkenen. 

Sommige preventiemaatregelen kunnen je voor onaangename verrassingen behoeden, zoals natte voeten, vochtige muren, opgeduwd parket, beschimmelde kledij in de kleerkast of, erger nog, de ontwikkeling van huiszwammen. De huiszwam is een zwam die zich in een vochtige omgeving nestelt en die zich met hout voedt. De verwoestingen treffen het dakgebinte, de roosteringen en plankenvloeren, de trappen, deuren, lambriseringen en bekledingen van muren en plafonds, lintelen en buitenschrijnwerk.

Enige waakzaamheid en regelmatig onderhoud zouden dergelijke schade gemakkelijk kunnen voorkomen. Een check-up bij het begin van het najaar en regelmatige controle naderhand zijn geen overbodige luxe.

  • Zorg ervoor dat je gevels in goede staat zijn, herstel spleten waarlangs regen kan binnendringen;
  • Kijk regelmatig de staat van je dak na, vooral na een storm of rukwinden;
  • Ga na of er bij hevige regenval geen waterinsijpeling is via kapconstructies;
  • Controleer of je dakgoten en kroonlijsten in goede staat zijn evenals de afvoerbuizen voor regenwater;
  • Maak je dakgoten regelmatig schoon.

Verlaat bovendien nooit je huis met open vensters en al zeker niet met een open dakvenster. 

En wanneer de winter eraan komt, kijk je best in het bijzonder uit voor schade ten gevolge van vrieskou. Isoleer waterleidingen die blootstaan aan vorst of maak ze tijdig leeg. Maak in het bijzonder waterinstallaties en centrale verwarmingsinstallaties leeg wanneer een (bij)gebouw tijdens de winter onbewoond is of hou de temperatuur voldoende hoog om vorst te voorkomen.

Kijk na of er water of sneeuw op (platte) daken is blijven staan. Bij aanhoudend vriesweer kunnen lichte constructies door het gewicht alleen al bezwijken. Controleer of er geen sneeuw door de wind opgehoopt is tegen een warmere muur, met het gevaar dat die muur niet waterbestendig is en op die manier vocht opslorpt

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.